Blog

3+1 praktikus háztartási tipp

2022.09.30 08:55

Íme 3+1 háztartási praktika, ami megkönnyíti az életedet. Talán nem is gondolnád, hogy néhány egyszerű trükkel mennyire megkönnyítheted a mindennapokat.

Padlószőnyeg illatosítás levendulával

A levendula csodálatos illatát nem csak nyáron élvezhetjük. A szárított levendula virágzat pedig nem csak molyok ellen jó a szekrényben, hanem nyugodtan alkalmazhatjuk padlószőnyeg felfrissítésre is. Ehhez nincs más dolgunk, mint hogy készítsünk el egy keveréket.

Amire szükséged lesz:

2 rész szódabikarbóna, 1 rész levendula virágzattal.

Használata:

Szórjuk rá a szőnyegre, fél óra múlva pedig porszívózzuk fel, és már élvezhetjük is a friss illatú szőnyegünket.


Mosogató tálca tisztítás citromsavval

Otthonunkban megtalálhatóak olyan részek, bútorok, melyek folyamatosan érintkeznek vízzel. Ilyen például a mosogatótálcánk, amit mondanunk sem kell, mennyire nehéz jól kitisztítani. Két könnyen beszerezhető termékkel azonban Te is alaposan elbánhatsz a vízkővel.

A varázsszavak: mosogatószer és citromsav

Tisztítás menete:

Szórj vizes mosogatószivacsra egy kevés citromsavat, majd cseppents hozzá pár csepp mosogatószert. Ezzel súrold át a tisztítani kívánt felületet. A citromsav oldani fogja a vízkövet, a mosogatószer pedig a letapadt zsíros szennyeződéseket.


Gél állagú mosószer készítése

A mosás életünk mindennapos része, aligha lehet kikerülni. Fontos azonban, ha már el kell végeznünk azt tegyük úgy, ahogy szeretnénk. Van aki a mosóport szereti, van aki a mosógél nélkül nem hajlandó megtisztítani a ruháit.

Mosópor kedvelőknek is ajánljuk ezt a receptet. Könnyű elkészíteni, gazdaságos, nem mellesleg környezetkímélő, ami manapság az egyik legfontosabb szemponttá nőtte ki magát.

Amire szükséged lesz:

  • 2 liter melegvíz
  • 1 lereszelt hagyományos háziszappan (kb. 200 gr)
  • 500 gr szódabikarbóna

Elkészítés menete:

A reszelt szappant felolvasztjuk a forró vízben, közepes hőfokon állandóan kevergetve. Egy nagy vödörbe 2 liter forró vizet öntünk és hozzáadjuk a felolvasztott szappant. Ezután hozzáadjuk a szódabikarbónát.

Így használd:

125 ml-használjunk egy teli mosáshoz, de erősen szennyezett ruháknál megduplázhatjuk az adagot (250 ml).


Penész ellen - Kálcium klorid

A páramentesítő készülékek többségének alapjául a kalcium klorid szolgál, amelyet granulátumos formában könnyű beszerezni. Ha utántöltenéd készülékedet, vagy készítenél magadnak egyet, itt a lehetőség, ne várj tovább. A kalcium kloridon kívül már csak arra kell gondolnod, hogyan nézzen ki újdonsült páraösszeszedő készüléked.

A legegyszerűbb módja a műanyag apró lyukú szűrő és ételhordó. Az ételhordót tedd alulra, felülre pedig a szűrőt, majd ezt töltsd meg Kalcium kloriddal. Tedd kevésbé elérhető helyre, tartsd távol gyermekektől és háziállatoktól.

Ha díszesebb párátlanítót készítenél, akkor csak arra ügyelj, hogy műanyagot válassz, és nyitott legyen a teteje.

Tipp: Illatosíthatod is, amelyhez csodálatos illóolaj választék van. Nem csak illatosítanak, hanem fertőtlenítik a levegőt is. A legjobb erre a célra a teafa, ánizs, borsmenta, citronella, citrom, édes narancs, cajeput, citromfű, eukaliptusz, geránium, japán menta stb.

Webáruház készítés
olcsobbat.hu paypal