Blog

Illatfixálás hideg eljárásos szappanban - illóolajok tartóssága szappanban

2023.07.25 09:06

Ha megtaláltad a tökéletes illatkombinációt a hideg eljárásos szappanodba, de valahogy mindig csak az elkészítés után rövid ideig érződik, akkor van számodra néhány tippünk, amivel hosszan tartóvá teheted szappanjaid illatát.

Vannak bizonyos illatok, amiket valószínűleg semmi sem fogja hosszú időn keresztül a szappanban tartani. Az illóolajok között megkülönböztetünk fej-, szív- és alapjegyeket. A fej jegyek hamar elillannak, a szívjegyek már tartósabbak, de mág ezek sem maradnak hosszú életűek a szappanban, azonban az alapjegyek tartósak, és kiállják az idő próbáját is.

Alapjegyek például a cédrus, rózsafa, szegfűszeg, fahéj, amyris illóolajok. Ezenkívül jól megtartják illatukat az alábbi illatok is: citromfű, levendula, geránium, pálmarózsa, ylang-ylang, rozmaring, fenyő, és borsmenta is. Kezdő szappankészítőként azonban jobb elkerülni azokat az illóolajokat, amelyek felgyorsítják a folyamatot, amíg kellő tapasztalatot nem szerzel. Az imént felsoroltak közül is sok ilyen van, így a virágos illatokat javasoljuk kezdésnek.

Ami még fontos a szappan illatosításánál, hogy alacsony hőmérsékleten dolgozzuk bele az illatokat.

A hideg eljárásos szappankészítésnél exoterm reakció megy végbe, ami nagyon magas hőmérséklettel jár. A magas hőmérséklet azonban árt az illóolajoknak, így arra kell figyelni, hogy az eljárás végén adjuk hozzá az illatot (lehetőleg 30°C körül).

Agyagokkal a tartós illatokért:

Az agyagok megkötő hatásuk révén kiválóan megtartják az illatokat a szappanban, így mindenképpen érdemes számolni velük. Bármilyen agyag működik, színtől függetlenül. Az illat megtartásán kívül azonban még krémesebbé teszik a szappant, és növelik a habzást is. Kész főnyeremény!

Használatuk egyszerű: csak keverj 1-3% agyagot (az olajok teljes tömegére számítva) az illóolajokhoz, és add hozzá a pudingosodás környékén. Az agyagok befolyásolják a szappan végső színét, ezzel számolni kell!

Keményítőt is használhatsz, úgy bizony, a kukoricakeményítő is jól működik, ha illatmegtartásról van szó. Használd ugyanúgy mint az agyagokat! A keményítő is kissé lággyá teszi a szappant, de nem annyira mint az agyagok.

Ne feledd, az összes trükk együttes használata nem sokszorozza az illatmegtartó hatást, ugyanis csak egy bizonyos szintig működnek. Próbáld ki mindet külön szappankészítésnél, és találd meg a számodra legmegfelelőbbet.

Webáruház készítés
olcsobbat.hu paypal