Blog

A legtöbb ember számára ismeretlen ez a vitaminforrás - csipkebogyóhús por

2023.02.07 10:29

A csipkebogyóhús por igazi szuperélelmiszer, a természet gyógyító erejével színültig tele van. Felhasználási módjai közé tartozik az élelmiszeripari és a kozmetikai feldolgozás is.

A csipkebogyó a gyepürózsa (vadrózsa) magja, mely nem csak ízletes, hanem az emberi szervezet számára kiválóan feldolgozható vitaminokkal (C-vitaminnal főleg), pektinnel, flavonoidokkal, természetes cukorral, alma- és citromsavval, cseranyagokkal, és végül de nem utolsó sorban A-vitaminnal is tele van.

Az élelmiszeripar gyakran használja különböző termékekben, de biztos mindannyian fogyasztunk legalább egy terméket, amiben valamilyen formában megtalálható.

Egészségügyi hatásait tekintve számos betegség kezelésére, és megelőzésére alkalmas lehet. Ízületvédő, enyhe fájdalomcsillapító, valamint enyhe vízhajtó is egyben. Továbbá érfalerősítő, így nyugodtan alkalmazhatjuk érszűkület, érelmeszesedés kiegészítő kezelésére, megelőzésére, mindezt természetesen. A megfázás, meghűlés elleni védelméről, immunerősítő hatásáról pedig biztosan mind hallottunk már.

.

Tudtad, hogy olyan magas a C-vitamin tartalma, hogy több található egy kis szemben, mint egy nagy citromban?

.

A Csipkebogyóhús port ne forrázzuk, ugyanis a C-vitamin igen hőérzékeny, így elveszítheti vitamintartalmát. Ha teát készítesz belőle, hideg vízben áztasd 5-6 órán keresztül, majd utána szűrd le. Fogyasztáskor se forrald, enyhén melegítve iható.

Tipp: A csipkebogyóhús por savanykás ízét használhatod limonádé készítéshez is. Ugyanúgy mint a tea készítésénél, áztass hideg vízbe 5-6 órán keresztül csipkebogyó hús port, majd ezt leszűrve készítheted is a limonádét a megszokott módon, esetlegesen citrom hozzáadása nélkül.

Tipp: Natúr joghurtban 1 kanál csipkebogyóhús port mézzel elkeverve is fogyaszthatsz, nem csak szuperegészséges, hanem az ízlelőbimbókat is megdolgoztatja.

Hogyan alkalmazhatod a kozmetikában a csipkebogyóhús port?

Térjünk át a kozmetikai felhasználásra, mert bizony abban is jeleskedik a csipkebogyó. A belőle készült olajat is megtalálhatod nálunk, de ha Te magad készítenél macerátumot, akkor csak áztasd a csipkebogyóhús port mandula- vagy jojoba olajba, minden nap rázd össze, majd 4-5 nap után szűrd le.

A macerátum kiváló szemránckrém helyett, ahogyan a csipkebogyó olaj is, de teheted őket házilag készített krémbe, testápolóba, samponba, anti-aging krémbe, masszázsolaj-keverékbe, testápoló olajkeverékbe, stb. A hosszan áztatott csipkebogyó teát is teheted saját készítésű kozmetikumokba, tonik és arctisztító vizek, magas víztartalmú krémek ideális alapanyaga.

A végére plusz egy tipp: adhatod kutyusodnak is, hiszen az ízületre, húgyutakra, egészségre gyakorolt jótékony hatása kis kedvencednél is érvényesülhet. Szórd az ételére, vagy keverd bele.

Webáruház készítés
olcsobbat.hu paypal